Tandimplantaten zien eruit en voelen aan als uw eigen tanden.
Bij ICOR, de afdeling Implantologie, Chirurgie en Orale Rehabilitatie van Centrumtandzorg, gebruiken we de meest recente technieken om ervoor te zorgen dat onze patiënten de beste zorg krijgen.
Voor wie
Of u nu een ontbrekende tand of meerdere tanden wil vervangen door een implantaat, een verstandskies moet laten verwijderen of uw gehele mond wil laten rehabiliteren om de manier waarop u eet, spreekt en lacht te verbeteren, zijn wij er om u te helpen! Onze specialisten pakken uw situatie persoonlijk aan en bespreken graag uw behandelmogelijkheden.

Wat is een Implantaat?
Tandheelkundig implantaten zijn schroefachtige structuren die het wortelgedeelte van een ontbrekende tand vervangen. Op het implantaat wordt een kroon, brug of kunstgebit (bij meerdere implantaten) geplaatst die de ontbrekende tand of kies vervangt.
Implantaten worden via een kleine chirurgische ingreep door een gespecialiseerde tandarts (implantoloog) in het kaakbot geplaatst. Na plaatsing vindt de genezingsperiode plaats. Gedurende deze periode zal het bot rondom het implantaat zich eraan hechten. Zodra het bot stevig aan het implantaat hecht, is de hele structuur klaar om de prothese te plaatsen.
Waarom een Implantaat
Met implantaten behoudt je gebit de kracht en sterkte die het altijd gehad heeft. Als u tanden of kiezen mist, of als uw wortel beschadigd is, zal uw kaakbot op die plaatsen gaan slinken. Het kaakbot heeft namelijk kauwkrachten nodig om in stand te blijven. Geen kauwkrachten, heeft als gevolg dat het kaakbot op die plek in de loop van de jaren minder wordt. Dit wordt botrecessie genoemd. Minder hoog kaakbot heeft weer tot gevolg dat de vorm van uw kaaklijn en dus uiterlijk kan veranderen! Uw gezicht gaat er ouder uitzien. Een implantaat neemt de natuurlijke functie van de wortel over en wordt een eigen onderdeel van de kaak. Dit gaat het slinken van het kaakbot tegen en uw kaaklijn blijft behouden!
Wat zijn de voordelen van tandheelkundige implantaten?
Bij een slecht passend kunstgebit, kan de volledig of gedeeltelijke prothese in de mond bewegen, waardoor u mompelt of moeilijk kan spreken. Met het plaatsen van een vast prothese op implantaten, kunt u spreken zonder dat u bang hoeft te zijn dat de prothese wegglijdt.
Omdat implantaten een deel van u worden, elimineren ze het ongemak van een uitneembaar prothese.
Tandimplantaten kunnen u uw glimlach teruggeven en u helpen om u beter over uzelf te voelen.
Tandimplantaten vereisen geen verkleining van andere tanden, zoals een door tanden ondersteunde bruggen. Omdat nabijgelegen tanden niet worden aangepast om het implantaat te ondersteunen, blijven meer van uw eigen tanden intact, wat de mondgezondheid op de lange termijn verbetert. Individuele implantaten maken ook gemakkelijker toegang tussen de tanden mogelijk, waardoor de mondhygiëne wordt verbeterd.
Veel gestelde vragen over Implantaten
Het succespercentage van tandheelkundige implantaten variëren, afhankelijk van waar in de kaak de implantaten worden geplaatst, maar over het algemeen hebben tandheelkundige implantaten een successpercentage tot 98%. Met de juiste (na)zorg kunnen implantaten een leven lang meegaan.
In de meeste gevallen kan iedereen die gezond genoeg is om een routinematige tandheelkundige extractie of kaakoperatie te ondergaan, in aanmerking komen voor een tandheelkundig implantaat.
Patiënten moeten gezond tandvlees en voldoende bot hebben om het implantaat vast te houden. Ze moeten zich ook inzetten voor een goede mondhygiëne en regelmatige tandartsbezoeken.
Zware rokers, mensen die lijden aan ongecontroleerde chronische aandoeningen - zoals diabetes of hartaandoeningen - of patiënten die bestralingstherapie hebben gehad in het hoofd-halsgebied, moeten op individuele basis worden beoordeeld..
De meeste mensen die tandheelkundige implantaten hebben gekregen, zeggen dat er weinig ongemak is bij de procedure. Lokale anesthesie (verdoving) wordt tijdens de procedure gebruikt en dus, het patiënt vult bijna niets tijdens het plaatsen van implantaten. In ieder geval, ook als u nog iets voelt tijdens het plaatsen van een implantaat, vertel dat dan aan de implantoloog en zij zal u verder verdoven totdat u zich op uw gemak voelt.
De behandeling in stappen
De complete implantaatbehandeling bestaat uit 7 stappen die we hieronder toelichten.
- Consultatie – Intake afspraak
De tandarts-implantoloog zal bij uw licht en röntgenfoto’s nemen om uw situatie beter te kunnen bepalen. Ze voert een mondonderzoek uit en u kunt klachten en problemen bespreekbaar maken. Het is belangrijk dat u uw actuele en vroegere gezondheidsstatus met de behandelaar deelt, zodat de behandelaar de juiste oplossingen kan voorstellen. Daarna, wordt er een behandelplan voor u opgesteld, waarin het bepaald wordt waar implantaten geplaatst worden en of er nog extra ingrepen nodig zijn met betrekking tot het kaakbot.
- Gebitsreiniging voor plaatsen
Om ervoor te zorgen dat we een implantaat in een schone en gezonde mond kunnen plaatsen, raden we de patiënt altijd aan om vóór de dag van plaatsing een gebitsreiniging van de hele mond te laten uitvoeren.
- Plaatsen van implantaten
Het plaatsen van implantaten is een vrij eenvoudig proces dat plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Als de verdoving is ingewerkt, zal er in het tandvlees een klein sneetje gemaakt worden. Op deze manier wordt het kaakbot bereikt. In het kaakbot wordt een klein gaatje geboord en opgeboord tot de gewenste dikte en lengte. Dit is afhankelijk van de afmeting van het te plaatsen implantaat. Een implantaat varieert van ca. 3mm tot 5mm doorsnede en ca. 7mm tot 16mm lengte. Zodra het implantaat in het kaakbot geplaatst is, wordt deze afgesloten. Een week later maakt de tandarts-implantoloog een afspraak met u om te kijken hoe de wond geneest.
- Inhelingsperiode: het genezen kan beginnen
Om het implantaat goed vast te laten groeien in het kaakbot, is een inhelingsperiode nodig. Deze rustperiode varieert van 6 weken tot 6 maanden. Een aantal factoren is bepalend voor dit grote tijdsverschil, zoals het individuele herstelvermogen, het type implantaat dat gebruikt is en op welke positie in de kaak het implantaat geplaatst is.
- Vervaardigen van uw nieuwe tanden
Het vervaardigen van uw nieuwe tanden, zoals een kroon, brug of gebit is een fase die uit een aantal stappen is opgebouwd. Uw nieuwe tanden worden gemaakt in een tandtechnisch laboratorium. Het type voorziening, bepaalt ook het aantal stappen. Houd rekening met 2-5 keer dat u terug moet naar uw tandarts-implantoloog of naar uw eigen tandarts. Uw tandarts zal dit met u bespreken, zodat u weet waar u aan toe bent.
- Plaatsen van uw nieuwe tanden
Zodra de implantaten goed zijn vastgegroeid in uw kaakbot en uw nieuwen tanden klaar zijn, kunnen deze geplaatst worden. De tijdelijke genezingskap wordt verwijderd en uw nieuwe tanden worden bevestigd op het implantaat.
- Nazorg
De behandeling is zo goed als voltooid en sluit af met een heel belangrijk onderdeel van de hele behandeling. De nazorg. Een implantaat heeft een goede mondhygiëne nodig om duurzaam te kunnen zijn. U moet uw tanden en kiezen onderhouden, alsof het om uw eigen, natuurlijke tanden en kiezen gaat. Een goede mondhygiëne is vereist om lang en probleemloos met uw gebit te kunnen doen! Ook bij implantaten!