Maak kennis met kindertandarts Sofie Schroë

28 juni 2022 · Algemene tandzorg · Professionals

Sofie Schroë:

‘Als kindertandarts zie ik elke dag welke invloed slechte mondgezondheid heeft op kinderen. Ik behandel vooral kinderen voor wie een reguliere praktijk te weinig tijd heeft of niet toegankelijk is omwille van verschillende redenen. Ook zeer angstige kinderen met een behandelnoodzaak die niet geholpen kunnen worden door hun eigen tandarts zijn welkom bij mij. Ik haal veel voldoening uit een geslaagde behandeling bij deze patiëntjes; het belangrijkste is dat zij weer zonder pijn kunnen eten, lachen en spelen. Van zodra de behandelbaarheid verbeterd is en de angst gereduceerd, kunnen de kinderen weer behandeld worden bij hun eigen tandarts.’

Kaaskiezen en prinsessentanden

Sofie Schroë is één van slechts 60 tandarts-pedodontologen in Nederland en de vraag naar gespecialiseerde tandzorg voor kinderen neemt steeds verder toe. Sofie Schroë: “We zien steeds vaker kinderen met ernstige problemen zoals kaaskiezen. Ook de groep kinderen met extreme angst blijft aanzienlijk groot. Bij deze groep kinderen wordt vaak de Hall-techniek toegepast, al noemen de kinderen het zelf liever een piraten- of prinsessenkies. Op het CBT bij Centrumtandzorg werkt de tandarts-pedodontoloog (kindertandarts) in een team van psychologen, anesthesisten, en assistenten om samen de behandeling van beperkte en angstige kinderen te verzorgen.

Publicatie door Sofie

Na 4 jaar werk, is het onderzoek van Sofie eindelijk gepubliceerd!
Het onderzoek gaat over de kennis, attitude, praktijkvoering en gebruik van zilverdiamminefluoride (SDF) en werd uitgevoerd onder 600 tandartsen en alle tandarts-pedodontologen in Nederland. De conclusie van het onderzoek was dat de kennis en het gebruik van SDF laag is, maar de attitude positief. Dus de tandartsen willen het wel gebruiken, maar weten nog niet hoe. Voor de geinteresseerden is het artikel bijgevoegd.