Verzekeringen & vergoedingen

Voor de complete verzorging van uw gebit kunt u altijd bij ons terecht, ongeacht bij welke zorgverzekeraar u verzekerd ben. Wij hebben géén contract met uw zorgverzekeraar, maar als patiënt bij ons profiteert u van het voordeel dat wij de declaraties rechtstreeks indienen bij uw zorgverzekeraar. Uiteraard dient u zelf de eigen bijdrage of de niet verzekerde behandeling te betalen. Daarnaast veranderen zorgverzekeraars jaarlijks de voorwaarden of dekkingen van hun aanvullende verzekeringen. Controleer daarom altijd tijdig in de voorwaarden van uw zorgverzekering wat de maximale vergoeding betreft van uw tandartsverzekering, of de premie is veranderd en of de zorg die u nodig hebt nog vergoed wordt.

Basisverzekering: Kinderen t/m 17 jaar hebben recht op vergoeding vanuit het basispakket. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij u als ouder wel moet betalen voor de mondzorg van uw kind:

  • Orthodontie (zoals beugels)
  • Kronen en bruggen (RVS-kroontjes worden wel vergoed vanuit de basisverzekering)
  • Tandheelkundige zorg onder algehele narcose (tenzij medisch noodzakelijk). Hiervoor moet de tandarts altijd eerst een machtiging aanvragen.

Aanvullende verzekering: heeft u een begroting meegekregen van de tandarts? Bespreek deze met uw zorgverzekering, zij kunnen u aangeven wat er wordt vergoed.

Eigen bijdrage: de overheid heeft bepaald dat bepaalde tandheelkundige behandelingen niet volledig worden vergoed. In dit geval betaalt u zelf een vast bedrag of een percentage van de behandeling. Ook wanneer u ervoor kiest om te worden behandeld door een zorgverlener die niet bij uw verzekeraar is gecontracteerd, is het mogelijk dat u een eigen bijdrage moet betalen bovenop uw eigen risico.

Eigen risico: bij de basisverzekering heeft u een verplicht eigen risico. Tot dit bedrag moet u de zorgkosten die u maakt zelf betalen. Het eigen risico is van toepassing op iedereen van 18 jaar of ouder die gebruik maakt van tandheelkundige zorg uit het basispakket. De overheid heeft het verplicht eigen risico vastgesteld op € 385,- (let op dit bedrag kan wijzigen).

CBT Angst: naast de eigen bijdrage geldt hier ook een eigen risico. Voor meer informatie, vraag uw behandelaar.

Meest gestelde vragen

In uw aanvullende tandartsverzekering kunt u inzien wat uw vergoedingen zijn. Zie eigen bijdrage.

Veel zorgverzekeraars vergoeden een beperkt aantal minuten gebitsreiniging per kalenderjaar. Kijk daarom altijd goed uw polis hierop na.

Voor mensen met angst geldt een eigen bijdrage (zie eigen bijdrage). Verder wordt er een CBT uurtarief gedeclareerd; dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Hiervoor geldt een eigen risico, dit bedrag wordt door uw zorgverzekeraar afgeschreven.

Voor een aanvullende orthodontie verzekering geldt een maximaal budget. Indien u dit heeft verbruikt, vindt er geen vergoeding meer plaats vanuit de aanvullende orthodontieverzekering. Daarom ontvangt u een factuur van ons.

 

De financiële administratie wordt centraal binnen Centrumtandzorg geregeld. Je kan contact opnemen met onze afdeling financiële administratie per e-mail naar administratie@centrumtandzorg.nl of telefonisch via       073 - 641 65 65. Kies bij het keuzemenu voor optie 2. De afdeling financiële administratie is op de volgende tijdstippen telefonisch bereikbaar: 

  • Maandag: 09.00 tot 12.00 uur.
  • Dinsdag: 09.00 tot 12.00 uur.
  • Woensdag: 13.30 tot 17.00 uur.
  • Donderdag: 09.00 tot 12.00 uur.
  • Vrijdag: 09.00 tot 12.00 uur. 

De voorwaarden van tandartsverzekeringen kunnen variëren. Afhankelijk van uw polis kan het zijn dat u een deel zelf moet bijbetalen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over welke verzekering het beste bij uw behoeften past. We raden u aan om bij de keuze van een tandartsverzekering in ieder geval op de volgende punten te letten.

Premie en dekking: Een ruimere dekking leidt meestal tot een hogere premie, maar dat is niet altijd het geval. Aan de hoogte van de premie kunt u niet direct zien hoe goed een verzekering is. Vergelijkbare pakketten kunnen namelijk sterk in prijs variëren. Dekking van periodieke preventieve controles, behandelingen en instructies – Voorkomen is beter dan genezen, en vaak ook voordeliger. Regelmatige controles en gebitsreiniging verminderen het risico op gebitsproblemen. Het is daarom verstandig om te controleren welke kosten uw verzekering wel en niet dekt.

Keuzevrijheid: Het is belangrijk om te weten of u zelf een tandartspraktijk kunt kiezen of dat u verplicht bent om naar een praktijk te gaan waarmee de verzekeraar afspraken heeft.

Vergoeding bij een ongeval: Let ook op de vergoeding van tandheelkundige kosten na een ongeval. Niet alle verzekeraars zijn hier duidelijk over.

Wachttijd: Sommige zorgverzekeraars hanteren een wachttijd van een jaar voor orthodontie. Dit betekent dat u eerst een jaar verzekerd moet zijn voordat u recht hebt op een vergoeding voor een beugel.

De zorgverzekeraar streeft naar het afsluiten van contracten met tandartsen, maar de meeste tandartsen staan hier kritisch tegenover. De toenemende invloed van zorgverzekeraars heeft negatieve gevolgen voor zowel de tandarts als de patiënt. Er bestaat een risico dat de zorgverzekeraar gaat bepalen welke materialen gebruikt mogen worden voor behandelingen die vergoed worden. Dit heeft een negatieve impact op de kwaliteit van zorg, aangezien de zorgverzekeraar geen zorgverlener is en niet zou moeten bepalen wat medisch noodzakelijk is. De focus van de verzekeraar ligt vaak meer op kostenbeheersing dan op het leveren van de beste zorg en kwaliteit. Daarnaast kan het ertoe leiden dat de zorgverzekeraar bepaalt bij welke tandarts de patiënt terecht kan (zorg in natura), wat de keuzevrijheid van de patiënt beperkt. Om deze redenen hebben wij ervoor gekozen geen contracten af te sluiten met zorgverzekeraars.

Mocht je nog een vraag willen stellen, neem contact met ons op.