Dag van het tandvlees

12 mei 2021 · Algemene tandzorg

Gezond tandvlees is net zo belangrijk als gezonde tanden. Maar wat niet iedereen weet is dat gezond tandvlees enorm belangrijk is voor zowel een stralend gebit als de algehele gezondheid. En daarom is de mondhygiëniste minstens eens in het halfjaar bezoeken belangrijk. Door één blik op het tandvlees te werpen kan zij bepalen hoe het gesteld is met de gezondheid van jouw gebit.

Waarom verdient tandvlees jouw volle aandacht

Bij niet goed tandenpoetsen of niet goed schoonmaken tussen de tanden met behulp van flosdraad, tandenstokers of ragertjes, kan tandplak zich ophopen in de ruimtes tussen tand en tandvlees. Dat zorgt voor chronische ontsteking van het tandvlees. En dat kan andere ziektes en aandoeningen veroorzaken of verergeren.

Mondhygiëne

Als je pijn hebt aan je gebit kan dit ontstaan doordat je tandvlees zich een stukje terugtrekt, waardoor je tandhalzen en tandwortels bloot komen te liggen. En daar gaat het mis, want door je tandbeen lopen kleine kanaaltjes, waarin kleine zenuwuiteinden liggen. Deze kanaaltjes worden voor een groot deel beschermd door je tandglazuur. Alleen het kleine stukje bij je tandhalzen en tandwortels niet, omdat daar normaal gesproken tandvlees overheen ligt. Maar als dat zich teruggetrokken heeft, liggen de kanaaltjes daar ineens helemaal open voor de buitenwereld. Daardoor kunnen dingen als warme thee en koffie, koude wind of zuur eten veel makkelijker je zenuwuiteinden prikkelen.

CTZ garantie en klachten

Je tandvlees verdient jouw volle aandacht

Oorzaken van terugtrekkend tandvlees

De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms druk je te hard tijdens het poetsen met je borstel op je tanden en tandvlees. Of gebruikt je een borstel met harde haren die jouw tandvlees beschadigen.

Andere veelvoorkomende oorzaken van terugtrekkend tandvlees zijn:

  • Een slechte mondhygiëne door te veel tandplak
  • Soms is het genetisch bepaald. Je hebt dan gewoon aanleg voor terugtrekkend tandvlees
  • Een vitamine C en D tekort
  • Als je bent gevallen kan er een trauma ontstaan. Door dit trauma kan tandvlees terugtrekken
  • Door scheve tanden is de kans op ontstekingen groter
  • Ook kronen en implantaten kunnen leiden tot teruggetrokken tandvlees

Oplossing

Het is belangrijk om te weten waar jouw teruggetrokken tandvlees vandaan komt. Wij kijken graag met je mee, zodat we een passend behandelplan kunnen maken. Zo wordt jouw teruggetrokken tandvlees juist behandeld.