Tanden bleken Centrumtandzorg

Alles over tanden bleken

Voor een stralende glimlach.

Een stralende glimlach kan je zelfvertrouwen een flinke boost geven. Als je last hebt van verkleurde tanden, kan tanden bleken een effectieve oplossing zijn. Hoewel er thuisbleekmiddelen beschikbaar zijn, biedt tanden bleken bij de tandarts verschillende voordelen. Op deze pagina zullen we je meer vertellen over het bleken van je tanden bij ons in de praktijk. Natuurlijk kan je bij vragen altijd contact met ons opnemen.

Wat is tanden bleken?

Tanden bleken is een cosmetische tandheelkundige procedure waarmee de natuurlijke kleur van de tanden lichter kan worden gemaakt. Het proces maakt gebruik van speciale bleekmiddelen om verkleuringen op het tandoppervlak te verwijderen en de tanden een wittere uitstraling te geven.

Waarom je tanden laten bleken?

De kleur van het gebit is bij iedereen verschillend. Deze is bepaald door je DNA. Ook binnen het gebit kunnen er flinke kleurverschillen zijn. Ook kan roken, teveel thee of koffie drinken of sterk gekleurd voedsel zoals bessen en kruiden aanslag veroorzaken op je tanden. Maar ook geneesmiddelen, het ouder worden, tabak en trauma’s kunnen verkleuring aan je gebit veroorzaken. We zien regelmatig dat mensen dit vanuit esthetisch oogpunt weer witter willen hebben.

We krijgen regelmatig de vraag of tanden bleken wel veilig is. Over het algemeen is tanden bleken veilig wanneer het wordt uitgevoerd onder toezicht van een tandheelkundig professional. Het is belangrijk om de instructies van onze experts op te volgen. Overmatig bleken kan het tandglazuur beschadigen en gevoeligheid veroorzaken.

Kan ik mijn tanden laten bleken?

Niet iedereen is een geschikte kandidaat voor tanden bleken. Het is mogelijk niet geschikt voor mensen met ernstige tandheelkundige problemen, zoals gevoelige tanden, tandvleesaandoeningen, ernstige tandbederf of vullingen op de voortanden.

Kronen, bruggen, facings, partiële gebitsprothesen (plaatjes) en vullingen kunnen niet worden gebleekt. Als je in de voortanden (grote) vullingen hebt, een kroon hebt of zogenoemde facings, dan is het niet verstandig om te bleken. Het resultaat zal dan ook erg tegenvallen en de kans bestaat dat een vulling vervangen moet worden of dat er kleurverschillen zullen ontstaan die juist extra opvallen. Ook kan het zijn dat je glazuur dusdanig zwak is dat de tandarts het gebruik van bleekgel afraadt.

Onze tandartsen kunnen beoordelen of tanden bleken geschikt is voor jouw specifieke situatie. Dit kan tijdens je periodieke controle. Hierbij stellen we vast of je tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en je vullingen in orde zijn. Vervolgens kijken we naar de kleur van je tanden en de oorzaak van de verkleuring. We kijken mee of het resultaat wat jij voor ogen hebt realistisch is.

Wij beoordelen voor de behandeling of je tandvlees gezond genoeg is om te bleken. Zorg ervoor dat dit zo blijft, door niet of weinig te roken, de mond goed schoon te houden en het tandvlees met een tandenborstel te masseren. Mocht er desondanks toch gevoeligheid van het tandvlees ontstaan, neem dan contact met ons op.

Tanden bleken bij Centrumtandzorg

Tanden bleken werkt door het gebruik van bleekmiddelen, zoals waterstofperoxide of carbamideperoxide, die chemische reacties veroorzaken die de kleurmoleculen op de tanden afbreken. Dit helpt bij het verwijderen van verkleuringen, waardoor de tanden witter worden.

Bij Centrumtandzorg bieden we 2 methodes voor tanden bleken: bleken met Opalescence (bleekgel) en bleken met Philips Zoom (in de praktijk). Bleken met Opalenscence kan je als patiënt zelf thuis doen.

Bleken met Opalenscence

Hoewel er thuisbleekmiddelen beschikbaar zijn, is het het beste om tanden bleken onder toezicht van een tandheelkundig professional te laten uitvoeren. Dit garandeert ook dat de producten voor het tanden bleken aansluiten op je gebit. Je kunt via ons een bleekset ontvangen. Deze bestaat uit een of twee bleeklepels en het bleekmiddel Opalescence ® 10% . De bleeklepels worden op maat gemaakt voor je gebit aan de hand van gebitsafdrukken waardoor de ruimte in de plastic mallen goed aansluiten bij je gebit en het bleekmiddel dus op de juiste plaats kan inwerken. De bleeklepels zijn dus uitsluitend geschikt om jouw gebit te bleken en niet voor gebruik door anderen.

Je ontvangt bij de set instructies van ons hoe je de bleekset kan gebruiken. Hierbij is het van belang dat je de instructie goed doorleest en de aanwijzingen zorgvuldig opvolgt, zodat je het beste resultaat zult krijgen. Indien nodig, kan bleekmiddel bijbesteld worden via onze tandartspraktijk.

Zolang er geen grote veranderingen aan je gebit plaatsvinden en de bleeklepel niet kapot gaat, kun je deze meermalen gebruiken. Bewaar deze dan ook goed en droog. Neem tussen twee bleekperiodes een rustperiode van minimaal 6 maanden.

Bleken met de Philips Zoom

Bij Centrumtandzorg maken we gebruik van de Philips Zoom WhiteSpeed. Philips Zoom WhiteSpeed maakt het professioneel bleken van je gebit op een veilige manier toegankelijk. Philips Zoom WhiteSpeed voldoet volledig aan de nieuwe EU regels. Dat betekent dat ze maximaal 6% waterstofperoxide bevat. Philips Zoom WhiteSpeed is een behandeling waarbij de tanden worden behandeld met een bleekgel, die vervolgens met speciaal licht wordt geactiveerd. Door deze intensieve aanpak kunnen je tanden in ca. 1 ½ uur tot wel 6 tinten lichter worden.

De totale behandeling in onze praktijk duurt ongeveer 1,5 uur. Het tand bleken zelf duurt vier keer vijftien minuten. Elke keer wordt er nieuwe WhiteSpeed gel aangebracht en wordt de belichting opnieuw gecontroleerd en ingesteld.

Na de behandeling kunnen je tanden en tandvlees enigszins gevoelig zijn. De Philips Zoom tand bleek producten bevatten twee milde bestanddelen die de gevoeligheid van de tanden verminderen: kaliumnitraat en Amorf Calcium Fosfaat (ACP). ACP verbetert daarnaast de stevigheid en glans van je tandglazuur.

Hoe lang duurt het voordat ik de resultaten zie bij tanden bleken?

De tijd die nodig is om resultaten te zien bij tanden bleken kan variëren, afhankelijk van het gebruikte bleekmiddel en de oorspronkelijke kleur van de tanden. De basiskleur van het tandbeen bepaalt voor een belangrijk deel het uiteindelijke resultaat. Over het algemeen kan men na enkele behandelingen van één tot twee weken verbetering in de kleur van de tanden opmerken.

De duurzaamheid van de resultaten van tanden bleken varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen kunnen de resultaten enkele maanden tot een paar jaar aanhouden. Je tanden kunnen weer geleidelijk gaan verkleuren door bijvoorbeeld de consumptie van koffie en frisdranken of gewoon door het natuurlijke verouderingsproces.

De bijwerkingen bij tanden bleken

Sommige mogelijke bijwerkingen van tanden bleken zijn tijdelijke gevoeligheid van de tanden en irritatie van het tandvlees. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen na verloop van tijd. Ons advies is om een fluoride spoelmiddel en een tandpasta tegen gevoelige tanden te gebruiken in de periode dat je gaat bleken. Als je tanden erg gevoelig worden, neem dan contact met ons op.

Laat je tanden bleken bij Centrumtandzorg

Tanden bleken bij de tandarts biedt verschillende voordelen, waaronder een professionele beoordeling, veilige en effectieve behandeling, snelle en langdurige resultaten, evenals professioneel advies en nazorg. Met de deskundige zorg van onze tandartsen kun je genieten van een prachtige glimlach die je zelfvertrouwen zal vergroten.