Een CBT (Centrum Bijzondere Tandheelkunde) geeft advies of neemt de tandheelkundige behandeling helemaal of gedeeltelijk over wanneer de reguliere tandzorg onvoldoende toereikend blijkt te zijn. De tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten van het CBT zijn gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met bijzondere tandheelkundige problemen.
Soms is er gewoon wat extra aandacht nodig
De CBT-tandarts werkt met bijzondere doelgroepen, zoals mensen met angst, ouderen, kinderen of mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. In onze CBT's (Centrum Bijzondere Tandheelkunde) werken tandartsen met affiniteit voor deze speciale doelgroepen. Gespecialiseerd in het vakgebied en dus met de nodige kennis om de extra aandacht te geven die in het specifieke geval nodig is.
Als stichting Centrumtandzorg zijn we er voor kwetsbare doelgroepen. We leveren 'gewone' tandzorg aan mensen die wat extra zorg kunnen gebruiken. Denk aan ouderen, kinderen, gehandicapten en mensen met angst. Voor patiënten in een niet-kwetsbare doelgroep, maar wel met CBT-indicatie kunnen wij doorverwijzen naar een van onze eigen samenwerkingspartners. We hebben partnerships met diverse ziekenhuizen in ’s-Hertogenbosch en Arnhem.
Alleen tandartsen, huisartsen of andere specialisten kunnen patiënten doorverwijzen naar een CBT van Centrumtandzorg. Dit kan via een verwijsformulier.
Voor de start van een behandeling in een CBT kijken we naar wie we in de stoel krijgen. We bekijken de huidige situatie en maken een behandelplan om ervoor te zorgen dat we deze patiënt zo goed mogelijk kunnen helpen.
Met een persoonlijke aanpak
Bij extreme angst voor de tandarts werken wij waar nodig samen met een vast team van psychologen. Zij begeleiden de patiënt in het werken aan de angst. Ook bij gedrags- of ontwikkelingsproblemen bij kinderen of mensen met een beperking werken we met een team van deskundigen. Uiteraard betrekken we de ouders/verzorgers of wettelijk vertegenwoordiger bij dit behandeltraject zodat we samen kunnen werken aan langdurige mondgezondheid bij de patiënt.
Hoe werkt dit traject?
Eerst komt jouw verwijzing bij ons binnen. Deze bespreken wij met ons tandartsenteam en zodra we besluiten tot behandeling, laten we het jouw verwijzer weten.
Onze gespecialiseerde tandarts kijkt samen met jou of je begeleider waar de aard van jouw extra zorg ligt, door middel van een aantal vragenlijsten. Op basis daarvan kunnen wij bepalen wat voor zorg we gaan bieden.
Tijdens de intake leer je jouw behandelaars kennen; dat zijn dus de tandarts en de assistent die betrokken zijn in jouw traject. We maken kennis met elkaar, zodat je ons vast leert kennen en wij jou ook. Je kunt hier ook aangeven wat je fijn vindt en wat niet. Dan houden we daar rekening mee. Samen stellen we een plan op. Je zult zien dat we allemaal hetzelfde doel hebben: jou helpen om je prettig te laten voelen bij de tandarts!
Nadat je goed op de hoogte bent van jouw persoonlijke plan, de stappen daarin en wie daarbij gaan helpen, is het tijd om het traject te starten.
Goede mondzorg voor iedereen
En dan bedoelen we dus ook écht iedereen. Val jij binnen een van deze doelgroepen of ben jij de verwijzer of ouder/verzorger van iemand binnen een van deze doelgroepen? Klik dan gemakkelijk verder naar de pagina met alle juiste informatie voor jou:
Voor behandeling bij onze CBT-tandarts
is een verwijzing nodig
Deze kan de verwijzer, je tandarts of huisarts, makkelijk op onze website voor je invullen.
Narcose of lachgas? Alleen in het uiterste geval.
Waar extra aandacht nodig is, geven wij die. Dat is altijd ons uitgangspunt. Toch kan het voorkomen dat ondanks onze persoonlijke begeleiding een behandeling moeizaam is. In dat geval beschikken we bij Centrumtandzorg over een team van anesthesiologen. Behandelen met lachgas of onder narcose is dus in het uiterste geval ook mogelijk. De noodzaak hiertoe bepaalt onze CBT-tandarts met het anesthesieteam.
Onze locaties
Eekbrouwersweg 4, s-Hertogenbosch
Nieuw-Wehlseweg 14, Nieuw-Wehl
Heijenoordseweg 150, Arnhem
Biezenmortel, Rosmalen, Haaren en Boekel