wortelkanaalbehandelingen

Alles over wortelkanaal­behandelingen

Een relatief pijnloze tandheelkundige behandeling.

Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling of kanaal- of zenuwbehandeling genoemd, is een tandheelkundige behandeling die wordt uitgevoerd wanneer het zachte weefsel binnen de tand ontstoken of geïnfecteerd raakt. Tanden bestaan uit verschillende lagen: de buitenste laag glazuur, de middelste laag dentine (tandbeen) en de binnenste laag de pulpa (tandzenuw). Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de tandzenuw dat zich in de wortelkanalen van de tand bevindt. Mits onbehandeld kan de ontsteking of infectie uiteindelijk leiden tot de noodzaak van een het verwijderen van een tand of kies (tandextractie) als het niet wordt behandeld. 

Hoewel veel mensen denken dat een wortelkanaalbehandeling pijnlijk is, is het eigenlijk een relatief pijnloze tandheelkundige behandeling dankzij moderne (plaatselijke) verdovingstechnieken. Er kan echter wel wat gevoeligheid (napijn en drukpijn) optreden na de behandeling. Op deze pagina zullen we je meer vertellen over een wortelkanaalbehandeling en onze tips bij na- en drukpijn. Natuurlijk kan je bij vragen ook altijd contact met ons opnemen.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Er zijn verschillende aanleidingen voor een wortelkanaalbehandeling. De tandzenuw kan ontstoken raken als gevolg van tandbederf, bacteriën, een tandbreuk, een lekkende vulling of andere oorzaken zoals een harde klap op je tand. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar de omliggende weefsels en zelfs het bot dat de tand of kies ondersteunt aantasten. Een wortelkanaalbehandeling kan voorkomen dat de tand of kies verloren gaat en kan vaak de pijn verlichten die gepaard gaat met een ontsteking of infectie.

Het is belangrijk om de symptomen van een ontsteking of infectie in een vroeg stadium te herkennen, zoals pijn bij het kauwen, extreme gevoeligheid voor warmte of kou of zwelling in de buurt van de tand. Herken je één of meerdere van deze symptomen? Neem dan contact met ons op. Wij zullen dan een afspraak maken, zodat je zo snel mogelijk bij ons terecht kan.

In de meeste gevallen ontstaan er geen problemen op de langere termijn bij wortelkanaalbehandelingen. Mocht het toch duidelijk worden dat er een hardnekkige ontsteking aanwezig is, dan gaat de tandarts met jou in gesprek over vervolgbehandeling.  Dit kan inhouden een verwijzing naar een specialist (endodontoloog). Het kan voorkomen dat een tand of kies die een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan wordt verzwakt. Daarom kan het nodig zijn om de tand of kies op de lange termijn met een vulling of een kroon te versterken.

Hoe verloopt het proces van een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling vindt vaak in meerdere behandelingen plaats. Vaak zijn twee afspraken nodig, namelijk een start van de wortelkanaalbehandeling en een afsluiting van de wortelkanaalbehandeling. Soms zijn er zelfs meer behandelingen noodzakelijk. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de tand en de ernst van de infectie of ontsteking. Hieronder wordt stapsgewijs uitgelegd welke stappen de tandarts uitvoert tijdens de wortelkanaalbehandeling.

Wortelkanaalbehandeling

1. Start wortelkanaalbehandeling 

Tijdens de start van de wortelkanaalbehandeling zal de tandarts eerst een (plaatselijke) verdoving toedienen om het gebied te verdoven en het pijnloos te maken. Een verdoving is soms niet nodig als het tandweefsel (helaas) al is afgestorven. Na de verdoving wordt de te behandelen tand of kies geïsoleerd door middel van een rubber lapje. Dit voorkomt herinfectie van de tand, en beschermt jouw mond en luchtweg. De meeste patiënten hebben hier volstrekt geen last van; sommigen ervaren het zelfs als prettig.

Vervolgens maakt de tandarts een klein gaatje in de tand of kies om toegang te krijgen tot de geïnfecteerde tandzenuw en de wortelkanalen. De geïnfecteerde tandzenuw wordt vervolgens verwijderd met behulp van speciale gereedschappen zoals kleine vijltjes.

Er wordt een röntgenfoto gemaakt om de lengte van de wortelkanalen op te meten. De wortelkanalen worden daarna schoongemaakt en gedesinfecteerd met een spoelmiddel om eventuele bacteriën te verwijderen. Hiermee voorkomen we dat het tandweefsel opnieuw gaat ontsteken. De tand of kies wordt vervolgens afgesloten met een tijdelijk vulmateriaal.

In sommige gevallen kan het zijn dat de tandarts antibiotica voorschrijft. Dit is afhankelijk van de ernst van de infectie of ontsteking. Deze behandeling duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten. Dit is afhankelijk van de complexiteit en de ernst van de infectie of ontsteking. 

Na de behandeling kan er wat napijn en drukpijn optreden, maar moderne verdovingstechnieken maken de behandeling zelf vrijwel pijnloos. De verdoving zal na enkele uren uitgewerkt zijn. Probeer tijdens deze tijd nog even te wachten met eten, drinken en roken om te voorkomen dat je jezelf bijt of verbrandt. Bovendien kunnen de stoffen in sigaretten de genezing tegenhouden.

CBT alle knowhow in huis

2. Afmaken wortelkanaalbehandeling

Een aantal weken later vindt de volgende afspraak plaats om de wortelkanaalbehandeling af te sluiten. De tand of kies heeft de tijd gehad om tot rust te komen. Deze behandeling duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten. Dit is afhankelijk van de complexiteit en de ernst van de infectie of ontsteking. Een verdoving is in deze afspraak vaak niet (meer) nodig, omdat de tandzenuw uit de tand of kies is verwijderd. In de meeste gevallen wordt verdoving aanbevolen om het comfort van de patiënt te garanderen en een pijnvrije behandeling mogelijk te maken.

Tijdens deze behandeling wordt de tand of kies wederom geïsoleerd door middel van een rubber lapje. Daarna verwijdert de tandarts de tijdelijke vulling en worden de wortelkanalen opnieuw schoongemaakt en gedesinfecteerd met een spoelmiddel. Als de tandarts tevreden is met de reiniging van de wortelkanalen, worden ze gevuld met een rubberachtig materiaal om ze af te dichten en te voorkomen dat er opnieuw een infectie of ontsteking ontstaat. De opening in de tand wordt vervolgens afgedicht met een definitieve vulling.

Tot slot wordt er een eindfoto gemaakt om de effectiviteit en het succes van de wortelkanaalbehandeling te beoordelen. Het is een belangrijk hulpmiddel voor de tandarts om te controleren of het wortelkanaal (of wortelkanalen) volledig is gereinigd, gevuld en afgesloten. De eindfoto dient ook als referentiepunt voor toekomstige controles. Als er na de wortelkanaalbehandeling problemen of symptomen optreden, kan de tandarts de eindfoto vergelijken met nieuwe röntgenfoto’s om eventuele veranderingen in de tand of kies te identificeren.

CTZ chirurgie

3. Na de wortelkanaalbehandeling 

Je tandarts kan opvolgafspraken plannen om de voortgang van de genezing te controleren en ervoor te zorgen dat de tand goed herstelt. Vaak vinden deze bezoeken plaats tijdens periodieke controles. De tand of kies wordt meestal een jaar na behandeling gecontroleerd met een röntgenfoto om te zien of de behandeling goed geslaagd is. Soms kan een aanvullend behandelplan noodzakelijk zijn. Als de tand of kies verzwakt is, kan het advies worden gegeven om een kroon te plaatsen om de tand of kies te versterken.

Napijn na een wortelkanaalbehandeling

Hoewel de wortelkanaalbehandeling zelf meestal geen pijn geeft, kan er na de behandeling wel sprake zijn van napijn. Dit kan variëren van lichte gevoeligheid tot aanhoudende pijn. De mate van pijn hangt af van de ernst van de oorspronkelijke infectie of ontsteking en van de complexiteit van de wortelkanaalbehandeling. Soms treedt de napijn pas op bij het kauwen van voedsel of wanneer je op een andere manier kracht zet op je tand of kies. De napijn kan enkele dagen tot ongeveer twee weken aanhouden, afhankelijk van de individuele situatie.

Om de napijn te verminderen, bevelen wij je aan om een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen in te nemen. Meestal is paracetamol al voldoende en is antibioticum is niet nodig. Mocht de pijn aanhouden of verergeren? Neem dan contact met ons op. De tandarts kan dan de situatie opnieuw beoordelen en eventueel een andere pijnstiller voorschrijven. 

Ook raden wij aan om op de dag van de behandeling rustig aan te doen. Daarnaast is het belangrijk om de tand of kies na de behandeling voorzichtig te behandelen, zoals tijdens het poetsen en stokeren, en te kauwen aan de andere kant van de mond. Indien er een noodvulling aanwezig is, let dan op met kleverig voedsel, zoals kauwgum, snoep en eten.

Drukpijn na een wortelkanaalbehandeling

Na een wortelkanaalbehandeling kan er ook drukpijn optreden. Dit is het gevolg van het feit dat de tandarts tijdens de behandeling de tandzenuw heeft verwijderd en de wortelkanalen heeft schoongemaakt en gevuld. Hierdoor kan er tijdelijk wat druk ontstaan in de tand of in de omliggende weefsels.

Om de drukpijn te verminderen, bevelen wij je aan om een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen in te nemen. Het kan ook helpen om een ​​koud kompres tegen de wang te houden op de plaats van de behandeling om de druk en de zwelling te verminderen. Ook raden we je aan om koude en warme dranken en voedsel en hard voedsel te vermijden totdat de pijn afneemt. Eet in plaats daarvan zo veel mogelijk zachte producten. Mocht de pijn aanhouden, neem dan contact met ons op. De tandarts kan dan de situatie opnieuw beoordelen en eventueel een andere pijnstiller voorschrijven.

Kies voor een professionele wortelkanaalbehandeling

Bij Centrumtandzorg hebben wij de expertise om succesvolle wortelkanaalbehandelingen uit te voeren. Dit is met de individuele aanpak zoals je van ons gewend bent. We nemen graag de tijd voor je. We zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk van je pijn verlost bent.

Wacht dus niet af als je klachten zoals een constant kloppende pijn, gevoelige tanden of pijn tijdens het kauwen ervaart, maar neem direct contact met ons op. Het moment dat je ons belt, kijken we in de agenda en maken we een afspraak om je zo snel mogelijk van je pijnklachten af te helpen.